O NAMA

World Robot Olympiad™

UNIVERZITET U ZENICI

Univerzitet Edutus

O Svjetskoj Olimpijadi u Robotici (WRO®)

Svjetska olimpijada u robotici održava se od 2004. godine. Cilj joj je okupiti mlade iz cijelog svijeta kako bi razvili svoju kreativnost, vještine dizajniranja i rješavanja problema putem zahtjevnih obrazovnih natjecanja i aktivnosti u izgradnji robota.

WRO je započeo s promocijom robotike mladima širom svijeta. Educirajući mlade  o robotici radili su na tome da probude interes  za STEM (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) i nadahnu inovatore sutrašnjice. WRO je globalno natjecanje posvećeno nauci, tehnologiji i obrazovanju s zahtjevnim i edukativnim zadacima iz robotike. Kroz kreativnost, inventivnost i metodički pristup problemima mladi razvijaju vještine potrebne za rješavanje bilo koje situacije.

Natjecanje je otvoreno za mlade u dobi od 8 do 25 godina iz 4 kategorije (regularna, otvorena, nogomet, napredni izazov iz robotike) u 6 dobnih skupina. Tokom takmičenja timovi grade svoje robote od LEGO MINDSTORMS® elemenata, dopušteni su, također, i drugi uređaji za upravljanje, građevinski materijali ili programski jezici, ovisno o kategoriji natjecanja.

Iz godine u godinu, najzanimljivija aktivnost prestavlja postavljanje različitih izazova iz stvaronog svijeta pred timove koji ih rješavaju. Navedeni problemi mogu se odnositi na pronalaženje održivih rješenja za klimatske promjene, zaštitu biološke raznolikosti ili pronalaženje inovativnih metoda za precizni uzgoj i sprječavanje trošenja viška hrane. Zadaci mogu biti povezani sa iskustvima iz svakodnevnice učesnika timova tako da njhova idejna rješenja predstavljaju dobrobit za cijelo čovječanstvo.

WRO turniri se organiziraju u više od 70 zemalja i svake godine/sezone natjecanju se pridružuju nove države. Najbolji timovi nacionalnih takmičenja dobijaju pozivnicu za finale Svjetskog prvenstva koje se održava svakog studenog u drugoj zemlji.

O UNIVERZITETU U ZENICI

U oktobru 2000. godine, predstavnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona donijeli su historijsku odluku o osnivanju Univerziteta u Zenici. Ova odluka zasnovana je na decenijskoj tradiciji visokoškolskih ustanova koje postoje u ovom gradu kao dijelu Univerziteta u Sarajevu. Vizija koju su osnivači imali bila je od ovog univerziteta napraviti modernu, integriranu i autonomnu instituciju koja će doprinijeti napretku grada, regije i cijele države istraživanjem i poučavanjem na području univerzalnog znanja i vrijednosti, a istovremeno biti neovisna od svih političkih autoriteta. Ova inspiracija za Univerzitet u Zenici temeljila se na drevnoj i univerzalnoj ideji univerziteta kao mjesta slobodnog širenja znanja i tolerancije, vrijednosti koje se njeguju u najhumanijem smislu, potvrđujući tako i poštujući ljudsku radoznalost i želju za otkrivanjem različitih kultura i svjetonazori.

U proteklih 20 godina, kroz podršku razvoju principa osiguranja kvaliteta, Univerzitet u Zenici zauzeo je jedno od vodećih mjesta među visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini. To se neprestano potvrđuje kroz uspjehe učenika, interne i eksterne evaluacije, postupke akreditacije, koji su generator razvoja u svakom smislu, uključujući naučni i nastavni, tehničko-tehnološki, ekonomski, umjetnički i humanistički smisao, čime je inicjran društveni i duhovni razvoj grada Zenice i šire zajednice. Imajući u vidu strateške potrebe naše zemlje, ali i potrebe multinacionalnog i multireligijskog društva, studenti Univerziteta u Zenici stječu znanja i vještine poštujući bosansku etiku multikulturalnog društva. Naši profesori, saradnici, asistenti i studenti postali su poznati po svom entuzijazmu i prepoznatljivom bosanskom duhu.

Od početka je Univerzitet svoj razvoj temeljio na principima Bolonjske deklaracije. Cilj je bio učiniti obrazovni proces na Univerzitetu prepoznatljivim po svojoj izvrsnosti na lokalnom, nacionalnom kao i na međunarodnom nivou. Evropska deklaracija o visokom obrazovanju, koju je potpisala Bosna i Hercegovina, obuhvaća tri nivoa obrazovanja: dodiplomski, master i doktorski studij.

Danas Univerzitet razvija nove programe kroz konsultacije sa stručnjacima iz različitih oblasti u skladu sa potrebama zemlje i regiona. Planiramo ojačati naše istraživačke kapacitete uspostavljanjem novih centara, instituta i tehnološkog parka. Naša stručna i naučna proizvodnja raste iz dana u dan i uključena je u međunarodne istraživačke projekte čime zadovoljava kriterije modernog tehnološkog društva. Fokusirani smo na pružanje potrebnih uslova za veću mobilnost studenata i profesora kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Pored toga, sve više učestvujemo u tekućim međunarodnim aktivnostima kroz brojne projekte Evropske unije, dok istovremeno potpisujemo brojne partnerske ugovore s našim partnerima širom svijeta. Drugim riječima, Univerzitet u Zenici sve više postaje dio zajedničkog evropskog istraživačkog prostora i međunarodne stručne i naučne „produkcije“.

Od početka je Univerzitet svoj razvoj bazirao na principima Bolonjske deklaracije. Cilj je bio učiniti obrazovni proces na Univerzitetu prepoznatljivim po svojoj izvrsnosti na lokalnom, nacionalnom kao i na međunarodnom nivou. Evropska deklaracija o visokom obrazovanju, koju je potpisala Bosna i Hercegovina, obuhvaća tri nivoa obrazovanja: dodiplomski, master i doktorski studij.

Robotika i automatizacija dio su nastavnog plana i programa na nekoliko studijskih programa, a postoji i master studijski program iz područja mehatronike. Naši studenti su učestvovali na brojnim takmičenjima iz ovog i sličnih tehničkih polja.

Cilj nam je popularizacija robotike i automatizacije među mladim generacijama i na taj način regrutovanje potencijalnih studenata za studijske programe iz ove oblasti, ali i unapređenje saradnje sa domaćim i međunarodnim kompanijama, kao i osnovnim i srednjim školama u regionu i Bosni i Hercegovini.

O UNIVERZITETU EDUTUS

Univerzitet Edutus osnovan je 1992. godine u Tatabányi, Mađarska. Odlika ovog Univerziteta je da posebna posvećenost studentima i stvaranje okruženja u kojem se gaje bliski personalni odnosi na relaciji profesor-student. Edutus je 2018. postao Univerzitet primijenjenih znanosti.

Edutus je visokoobrazovna ustanova u državnom vlasništvu, koju održava Edutus Nonprofit Ltd. Ovaj Univerzitet je priznao mađarski Odbor za akreditaciju zato što daje sve od sebe da svojim novim diplomcima pruži izvrsne šanse na tržištu rada. Sa neprestanim obnavljanjem i povećanjem broja specijalizacija u obrazovnom portfoliu (npr. Turizam u dvorcima, specijalistički SSC, marketing sadržaja, inovativno poslovanje, E-poslovanje, upravljanje objektima i laserske tehnologije) studentima se pruža znanje i kompetencije koje se mogu izravno koristiti u praksi. Pokretanjem dualnih studijskih programa u 2017. godini dodatno je ojačan praktično orijentirani pristup koji je oduvijek bio karakterističan za ovaj Univerzitet.

Edutus, također, stavlja veliki naglasak na poticanje mladih da se zanimaju za STEM discipline, kao i na poticanje talenta. Izvanredan alat za to je organiziranje natjecanja u robotici. Također, Edutus je regionalni organizator Prve međunarodne LEGO lige i stekao je pravo da bude nacionalni organizator Svjetske olimpijade u robotici od 2014. U prvoj godini takmičilo se samo 11 timova, a zahvaljujući sve većem interesu 2019. godine u takmičenju je sudjelovalo 180 timova.

Univerzitet Edutus dobio je pravo organiziranja 16. međunarodnog finala WRO-a 2019. Mađarska je tako prva europska zemlja koja je u studenom 2019. godine organizovala ovo takmičenje i dočekala preko 420 timova i 12 000 posjetitelja iz cijelog svijeta.

G. Zoltán Szögi (CEO Edutus Nonprofit Ltd.) izabran je za člana Savjetodavnog odbora od strane WRO asocijacije za uspješnu organizaciju međunarodnog finala te je posebno značajan njegov rad na proširenju u srednjoj Europi, jer je Edutusov cilj proširiti WRO takmičenje i uvesti ga u ostale europske zemlje. Uz podršku i iskustvo Univerziteta Edutus radi se na tome da se ovo druženje od sada održava i u Latviji, Litvi, Poljskoj, Češkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Gruziji, Srbiji, Hrvatskoj i Slovačkoj. Štoviše, u 2017. godini Univerzitet Edutus omogućio je da WRO® LEGO® takmičenje u robotici u Mađarskoj postane finansijski podržano studijsko takmičenje što predstavlja ogroman korak unaprijed, a cilj je to postići i u gore navedenim zemljama, članicama WRO.